Pagrindinis > Namai > Virtuvė > Skanaus!

Skanaus!

 

Tortas „Rafaelo“

 

Sudedamosios dalys:

Biskvitui: kiaušiniai – 5 vnt., cukrus – 230 g, vanilės esencija – 1 arb. šaukštelis, aliejus – 65 g, miltai – 230 g, kepimo milteliai – 20 g.

Kremui: kondensuotas pienas – 1 indelis, sviestas – 180 g, grietinėlė – 450 g, kokoso drožlės – 50 g, grietinėlės standiklis – 2 pakeliai, smulkinti migdolai – 1 pakelis.

Biskvitas:

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanile, kol masė padidės tris kartus ir pabals. Supilti aliejų, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir plakti, kol gausime vientisą gražią masę. Gautą tešlą padalyti į tris dalis (apie 2 samčiai vienai porcijai), įpilti į 26 cm skersmens apvalią kepimo formą ir kepti 190 oC temp. apie 15 minučių.

Kremas:

Į grietinėlę supilti standiklį ir plakti iki standumo. Išplakus palikti šaldytuve. Kambario temperatūros sviestą išsukti su kondensuotu pienu, suberti kokoso drožles ir pakepintus migdolus. Viską išmaišyti ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Į atvėsusią sviesto masę sukrėsti grietinėlę, dar kartą viską išmaišyti.

Biskvitus pertepti kremu ir puošti pagal fantaziją, o jeigu namie turite mažųjų pagalbininkų, puošybos darbus palikite jiems – patikėkite, rezultatu nenusivilsite.

 

Vištienos krūtinėlė su vynuogių padažu

 

Sudedamosios dalys: vištienos krūtinėlė – 150 g, malta kalakutiena –100 g, svogūnas – 1 vnt., morka – 1 vnt., česnakas – 1 skiltelė, kiaušinis – 1 vnt., batono, pieno, druskos, pipirų, mėsos prieskonių, aliejaus (kepimui).

Padažui: raudonosios vynuogės – 200 g, raudonojo vyno actas – 100 g, grūdėtosios garstyčios – 1 arb. šaukšt., čili pipiras – 1 vnt., sviestas – 50 g, aliejus – 30 g, svogūnas – 1 vnt., citrina – 1 vnt., cukraus, druskos.

Vištienos krūtinėlę nuplauname, nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Įstrižai krūtinėlės įpjauname, padarome lyg kišenėlę. Tuomet iš visų pusių pabarstome prieskoniais (druska, pipirais, mėsos prieskoniais) ir įtriname tarkuotu česnaku. Į maltą kalakutieną dedame piene mirkyto batono, įmušame kiaušinį, beriame druskos ir pipirų.

Krūtinėlės „kišenėlę“ prikemšame maltos kalakutienos.

Keptuvėje su trupučiu aliejaus iš abiejų pusių lengvai apkepame prikimštą vištienos krūtinėlę (maždaug po 1 min. kiekvienai pusei).

Skardą išklojame kepimo popieriumi, įpilame šlakelį aliejaus ir dedame kepti į įkaitintą iki 180 oC orkaitę maždaug 30–35 min. Kepant krūtinėlei, ją kaskart pašlakstome atsiradusiomis sultimis.

Padažas:

Svogūną supjaustome kubeliais. Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus ir truputį sviesto. Pakepiname svogūnus, kol gražiai pagels. Iš čili pipiro išimame sėklas, jį smulkiai supjaustome ir pakepiname kartu su svogūnu. Tada dedame arbatinį šaukštelį grūdėtųjų garstyčių ir pusiau perpjautas išimtais kauliukais vynuoges, beriame šaukštą cukraus, pabarstome druska. Įspaudžiame šlakelį citrinos sulčių. Viską užpilame raudonojo vyno actu, nuolat maišome, kol actas išgaruos, o padažas sutirštės.

Vištienos krūtinėlę supjaustome maždaug 12 cm pločio gabaliukais. Patiekiame su ryžiais, pagardintais kario prieskoniais, užpilame vynuogių padažo.

 

Vafliai su mėsa

 

Sudedamosios dalys: vafliai, malta kiauliena – 700 g, svogūnas – 1 vnt., kiaušiniai – 3 vnt., miltai – 200 g, vandens, druskos, pipirų, česnakas – 2 skiltelės, aliejaus (kepimui).

Į maltą kiaulieną dedame kubeliais pjaustytą svogūną, smulkiai kapotą česnaką, įmušame kiaušinį, beriame druskos ir pipirų.

Vaflio lakštą išklojame malta mėsa ir uždengiame kitu vaflio lakštu. Taip paruoštą vaflį supjaustome norimo dydžio gabalėliais.

Iš kiaušinių, miltų ir vandens paruošiame grietinės tirštumo tešlą. Į ją beriame druskos.

Į keptuvę pilame aliejaus (tiek, kad vaflį truputį apsemtų) ir jį įkaitiname. Gabalėliais supjaustytą vaflį merkiame į paruoštą tešlą ir apkepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Iškeptus vaflius dedame ant popierinio rankšluosčio, kad į jį susigertų riebalai. Rekomenduoju patiekti su majonezo ir pomidorų padažo mišiniu.

 

Brokolių salotos su fetos sūriu

 

Sudedamosios dalys: brokolis – 1 vnt., fetos sūris – 100 g, migdolų plokštelės – 30 g, majonezas – 100 g, druskos, pipirų.

Brokolį nuplauname ir susmulkiname mažomis kekelėmis. Feta sūrį supjaustome mažais kubeliais ir dedame į dubenį su brokoliais. Pabarstome druska ir pipirais (nepersistenkite su druska, nes feta yra pakankamai sūri), sumaišome su majonezu.

Migdolų plokšteles pakepiname sausoje keptuvėje, kol gražiai parus.

Į lėkštę dedame paruoštas salotas ir pabarstome jas kepintomis migdolų plokštelėmis.

 

Rita ČIUPLIENĖ

Autorės nuotraukos.

Nr. 21 (25), 2013 m. gegužės 25–31 d.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

TAIP PAT SKAITYKITE