Pagrindinis > Naujienos > Gaivūs, puošnūs želė tortai – vasaros švenčių akcentai

Gaivūs, puošnūs želė tortai – vasaros švenčių akcentai

 

Marijampolietė Edita Valukonienė prieš gerą mėnesį atrado, jog želė tortas gali būti ne tik saldi vasaros atgaiva, bet ir tikra šventinio stalo puošmena, mat kalbame apie ypatingą torto puošybos efektą. Meniškos prigimties moteris su „Mūsų savaitės“ skaitytojais dalijasi tokio torto gaminimo paslaptimis.

Biskvitui reikės (nors galima ir pirktinį naudoti): 1 stiklinės miltų, 1 stiklinės cukraus, 4 kiaušinių, vanilinio cukraus.

Gaminimo eiga: pirmiausia atskirkime kiaušinių baltymus nuo trynių. Baltymus lėtai išplakime plakikliu, pamažu pilant cukrų ir vanilinį cukrų. Kai baltymai bus išplakti, dėkime trynius ir vėl plakime. Labai atsargiai berkime miltus, nesiliaujant maišyti masės. Maišykime tol, kol bus vientisa masė. Kepimo formą ištepkime riebalais, išliekime tešlą ir pašaukime į orkaitę, įkaitintą iki 180–200 laipsnių 20–25 min. Kepimo metu jokiu būdu nepraverkime orkaitės, kitaip biskvitas subliukš.

Permatomam želė paviršiui, kuris ir bus puošiamas, reikės: 4 stiklinių vandens,  4 šaukštų želatinos (1 stiklinei vandens – 1 valgomas šaukštas želatinos), pagal skonį cukraus, citrinos sulčių arba citrinos rūgšties, valgomųjų dažų, kondensuoto pieno (po arbatinį šaukštelį kiekvienai spalvai), vienkartinių švirkštų.

Gaminimo eiga: želatiną brinkiname dalyje šalto vandens, kai ji išbrinksta, pakaitiname, pilame likusį vandenį, dedame cukrų, citrinos rūgštį, viską gerai išmaišome ir supilame į indą (geriausiai tiktų permatomas, stiklinis indas), kurį padedame į šaldytuvą, kad želė sustengtų.

Puošimas

Šaukštą želatinos atskirai išbrinkiname vandenyje, kai išbrinksta, pakaitiname ir ruošiame dažus: 1 arbatinis šaukštelis kondensuoto pieno, maistinių dažų (dedame pagal norimą spalvos intensyvumą) ir 1 šaukštas išlydytos želatinos. Gautą masę gerai išmaišome. Kiekvieną spalvą taip maišome atskirame indelyje. Norint gauti baltą spalvą, tereikia tik lydytos želatinos ir kondensuoto pieno, rudai (šokoladinei) spalvai išgauti naudojame kakavą, kondensuotą pieną ir želatiną.

Pasirengiame įvairaus dydžio vienkartinius švirkštus su taip pat įvairaus dydžio adatomis. Jeigu spalvos spėjo sustingti, indelius su jomis dedame į indą su karštu vandeniu: puošimui spalvos turi būti skystos. Prisitraukiame norimos spalvos dažų į švirkštą ir duriame į skaidrų sustingusį želė sluoksnį bei įšvirškiame dažų (pradedame nuo centro). Pagal fantaziją bei išankstinį sumanymą dūrio gyliai gali būti įvairūs, taip pat švirkštu galime „pjaustyti“ skaidrųjį pagrindą, įšvirkšdami spalvos (kiekvieną kartą atsiradusį ant pagrindo dažų perteklių nusausiname  dekupažo kempine ar aukštos kokybės popierinio rankšluosčio skiautele). Keičiant švirkštus su dažais skaidriajame pagrinde galime „užauginti“ gėles, jų kompozicijas ir viską, ką tik gali sukurti fantazija.

Papuoštą sluoksnį vėl dedame į šaldytuvą – kad sustengtų papuošimai ir griebiamės kito sluoksnio.

Antras sluoksnis, kaip teigia E. Valukonienė, turi būti matinis – kad išryškėtų pirmojo sluoksnio papuošimas. Paprasčiausias – su grietinėle. Produktai ir proporcijos tokios pačios kaip ir pirmajam, permatomam, sluoksniui, tik grietinėlės turi būti daugiau nei vandens (vandeniu naudojame tik želatinos brinkinimui).

Paruošimas: išbrinkintą želatiną ištirpinti, sumaišyti su grietinėle, galima įdėti pjaustytų vaisių. Atvėsintą iki kambario temperatūros antrąjį matinį sluoksnį užpilti ant pirmojo ir vėl įdėti į šaldytuvą sustengti.

Sluoksnių galima dėti tiek, kiek norime tuo pačiu principu. Paskutinis sluoksnis – biskvitas, kurį „lipiname“ ant dar nesustengusio paskutinio sluoksnio, o paskui įdedame į šaldytuvą sustengti.

Gerai sustengusį tortą išimame: peiliu kraštus apipjaustome, o kad gražiai atšoktų viršus, indą kelias sekundes pagrindu į viršų palaikome verdančiame vandenyje.

Torto kraštus galime papuošti apelsinų skiltelėmis, apibarstyti kokoso drožlėmis.

„Mūsų savaitės“ informacija

Paruošti dažai puošimui. Pradedame nuo centro. Dažų perteklių sugeriame. Ryškėja vaizdas. "3D" efektas! Edita Valukonienė išima iš indo jau gerai sustengusį tortą. Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! Štai kokie tie saldūs "3D" stebuklai! lightbox jqueryby VisualLightBox.com v6.1

8 komentarai(-ų) “Gaivūs, puošnūs želė tortai – vasaros švenčių akcentai

  1. oooo jūs nuostabi,mieloji,ačiū kad Dievas jus sukūre nuostabų zmogų,aš visur jieškojau ir čia še tau viskas aprašyta,LABAI DIDELIS ACIŪ JUMS UZ VISA INFORMACIJĄ.TELAIMINA JUS VIEŠPATS VISAGALIS DIEVAS.

  2. ŽMOGUI DIEVAS DUODA DIDELES GALIMYBES, TIK NE VISI MES JOMIS SUGEBAME PASINAUDOTI… ŠI MOTERIS SUGEBĖJO! PAPLOKIME NUOŠIRDŽIAI ŠAUNUOLEI, NES JI DAR IR PATARIMŲ NEPAŠYKŠTĖJO!!! SĖKMINGŲ IR KŪRYBINGŲ 2017-ŲJŲ JAI!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Taip pat skaitykite